Τις τελευταίες εβδομάδες στη Λάρισα… μαίνεται ένας ιδιότυπος
και κάπως μακάβριος «πόλεμος». Πρωταγωνιστές είναι γραφεία τελετών που έχουν καταφύγει σε μία επικοινωνιακή… καταιγίδα με στόχο να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους «πελάτες». Καταχωρίσεις στον τοπικό τύπο και αφίσες σε κεντρικά σημεία της πόλης διαφημίζουν ότι η… τελευταία φροντίδα σε ένα αγαπημένο πρόσωπο δεν είναι και τόσο ακριβή υπόθεση, ενώ οι τιμές που προσφέρουν είναι αν μη τι άλλο ανταγωνιστικές. Κάποιος θα μπορούσε να επισημάνει ότι απλά πρόκειται για τον νόμο της ελεύθερης αγοράς που όταν λειτουργεί μπορεί να συμπιέσει τις τιμές των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Όμως, υπάρχει και η άλλη άποψη όσων καλούν τους πολίτες να είναι περισσότερο προσεκτικοί καθώς στις τιμές που διαφημίζονται, αλλά και από στόμα σε στόμα κυκλοφορούν στη Λάρισα, υπάρχουν και… ψιλά γράμματα που ανεβάζουν σημαντικά το τελικό κόστος. Η larissanet απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Τελετών και Ταριχευτών Ελλάδος Μιχάλη Παναγιώτου, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στα γειτονικά Τρίκαλα και ζήτησε την άποψή του σε σχέση με αυτά που θα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες όταν η ανάγκη τους οδηγήσει σ’ αυτήν την ιδιαίτερη… έρευνα αγοράς.
«Το κλειδί είναι ο κόσμος να προσέχει την παραπλανητική διαφήμιση» υπογραμμίζει ο κ. Παναγιώτου και προσθέτει πως «το γραφείο οφείλει από την πρώτη στιγμή να εξηγήσει ποιες παροχές καλύπτει στην τιμή που ανακοινώνει.
Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, διευκρινίζει ότι «τα γραφεία τελετών έχουν πλέον προσιτές τιμές», ενώ σε άλλο σημείο της συζήτησης τονίζει ότι «οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά, έχοντας συμπιέσει το κέρδος που είχαν τα γραφεία, καθώς όλα τα υπόλοιπα που είναι απαραίτητα (π.χ. υλικά, μισθοί, εισφορές κλπ.) στοιχίζουν όσο και πριν.
Επειδή ακούγονται διάφορες τιμές, πως είναι δυνατόν να κοστίζει μια κηδεία 450 – 500 ευρώ όταν μόνο τα τέλη για το Δημοτικό Κοιμητήριο της Λάρισας φτάνουν τα 240 €» διερωτάται ο κ. Παναγιώτου.
«Πολλά τα φέσια… Χάνουμε χρήματα»
Όπως σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας έτσι και στο χώρο των γραφείων τελετών δεν λείπουν τα συμπτώματα που έχει επιφέρει συνολικά η οικονομική κρίση. «Είναι πολλά τα φέσια που μπαίνουν και σε εμάς» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Τελετών και προσθέτει πως «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως όταν ο πολίτης έρχεται σε εμάς – σε πολλές περιπτώσεις – είναι ήδη οικονομικά εξουθενωμένος καθώς έχει πληρώσει χρήματα για φάρμακα, νοσήλια κλπ.».
Πάντως, στο οικονομικό ζήτημα υπάρχει η λύση που έρχεται από τα χρήματα που δίνουν γι’ αυτές τις υπηρεσίες τα ασφαλιστικά ταμεία. «Με τα χρήματα που δίνουν τα Ταμεία, ως ελάχιστο ποσό, μπορεί να γίνει η τελετή – και όσα χρειάζονται – με αξιοπρέπεια» τονίζει ο κ. Παναγιώτου και δηλώνει πως «το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ παρέχουν 760 ευρώ, ενώ ο ΟΓΑ 800 ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Τελετών, αν και πλέον υπάρχουν οι διαδικασίες με την παροχή μιας εξουσιοδότησης ώστε οι εκπρόσωποι των Γραφείων να πηγαίνουν οι ίδιοι στα Ταμεία – εκτός ΟΓΑ – και να παίρνουν τα χρήματα χωρίς να ταλαιπωρείται ο πολίτης.
Απαντώντας ο κ. Παναγιώτου σε σχετική ερώτηση δηλώνει πως «δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που χάνουμε μεγάλα χρηματικά ποσά. Όμως δεν μπορείς να πεις στον πολίτη, την ώρα του πένθους, να δώσει τα χρήματα μπροστά, απλά βασίζεσαι στην καλή πίστη και περιμένεις».
«Η οικονομική κρίση… άνοιξε Γραφεία Τελετών»
Πάντως, πέραν όλων των άλλων, η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Τελετών και Ταριχευτών Ελλάδος επεξεργάζεται και προτείνει νομοθετική παρέμβαση για μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ των οποίων και η ίδρυση Σχολής για στελέχη γραφείων τελετών.
Σε ό,τι αφορά τις πόλεις που θα υπάρχουν υποκαταστήματα της Σχολής εξετάζει η Λάρισα, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, όπως επίσης η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
«Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες για τη Σχολή όπως για το αν προαιρετικά θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα και ζητούν κάποιες επιπλέον γνώσεις. Επίσης εξετάζεται αν στη Σχολή θα παρέχονται κάποια εντατικά σεμινάρια ώστε να παίρνουν πιστοποίηση τα ήδη υπάρχοντα γραφεία τελετών» δηλώνει ο κ. Παναγιώτου.
«Το επάγγελμά μας είναι δύσκολο και χρειάζονται γνώσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης και συμπληρώνει πως «την περίοδο της κρίσης έχουν ανοίξει πολλά γραφεία τελετών, καθώς κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η δουλειά έχει πολλά λεφτά».
Γραφεία τελετών στη Θεσσαλία
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη Θεσσαλία υπάρχουν 109 Γραφεία Τελετών.
Η κατανομή τους ανά νομό έχει ως εξής: 35 (ν. Λάρισας), 33 (ν. Μαγνησίας), 22 (ν. Τρικάλων) και 19 (ν. Καρδίτσας).