ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΜΑΪΟΥ Ανακομιδή λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, Ματρώνης της εν Ρωσία αόμματης οσίας.
Αν και δεν γιορτάζει κανείς ονομαστικά αλλά υπάρχουν αρκετοί ναοί του Αγίου Αθανασίου που πανηγυρίζουν σήμερα, σε: Πυργετό, Καρυές, Μεγαλοχώρι, Ξυλοπάροικο, Περδικορράχη, Λόγγο, Λογγάκι, Ράξα, Πετρόπορο, Πετρωτό, Θεόπετρα, Αγιόφυλλο, Σαρακήνα κ.α
Έθιμο του «Κλήδονα»
Όπως κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες τηρείται το έθιμο του Κλήδονα. Τις πρώτες μέρες του Μαΐου, κοριτσάκια 12 έως 15 χρονών μαζεύονταν σε κάποιο σπίτι στο οποίο υπήρχε "Κορίτσι της παντρειάς" κι έντυναν «νύφη» το μικρότερο, που το θεωρούσαν και το τυχερότερο, γιατί ζούσαν κι οι δυο του γονείς. Πριν το ντύσουν, το είχαν στείλει στη βρύση να φέρει νερό, χωρίς καθόλου να μιλά.
Στη στάμνα τοποθετούσαν λουλούδια και εκεί όλα τα κορίτσια έδεναν σε κάθε λουλούδι ένα σημαντικό προσωπικό αντικείμενο.
Επί τρεις μέρες με τη «νύφη» να κρατά την στάμνα, τα υπόλοιπα κορίτσια πήγαιναν τραγουδώντας και χορεύοντας σε όλες τις εκκλησίες του χωριού. Περνώντας από κάθε βρύση αδειάζανε και λίγο νερό από την στάμνα.
Το ίδιο επαναλαμβανόταν τρεις μέρες. Η «νύφη» κρατούσε και τις τρεις μέρες τη στάμνα.
Την Τρίτη μέρα η «νύφη» και οι άλλες κοπέλες πήγαιναν στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου ξεκίναγε το γλέντι με τις άλλες κοπέλες γύρω από την στάμνα. Στη συνέχεια αδειάζανε τη στάμνα στη βρύση και ανάλογα με την κατάσταση των προσωπικών αντικειμένων του κάθε κοριτσιού προφήτευαν την μοίρα τους.
Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και του οποίου η πρώτη γραπτή περιγραφή ανέρχεται στους βυζαντινούς χρόνους.
Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.
Η ίδια η λέξη υπάρχει από την εποχή του Ομήρου, «κλήδων» ονομαζόταν ο προγνωστικός ήχος, και κατ' επέκταση το άκουσμα σιωνισμού ή προφητείας, ο συνδυασμός τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων ή πράξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής, στον οποίο αποδιδόταν προφητική σημασία.