Το φαινόμενο του φετινού καλοκαιριού ήταν οι οικογενειακές διακοπές. Κανείς δεν είχε χρήματα να ξοδέψει σε νησιά και ξενοδοχεία και έτσι προτίμησε να κάνει διακοπές στο χωριό με την οικογένειά του. Γυρνώντας από τις διακοπές, οι μαμάδες και οι γιαγιάδες της οικογενείας, όλο και κάτι θα είχαν να δώσουν στα παιδιά. Φρέσκα και νόστιμα λαχανικά του χωριού. Για να μην σου χαλάσουν όμως, δες μερικά tips που μπορείς να ακολουθήσεις για να κρατήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο αυτές τις νόστιμες λιχουδιές του χωριού στο ψυγείο σου.
1) Βάλε τα λαχανικά σε τσάντες.
Φύλαξε τα φρούτα και τα λαχανικά σε τσάντες που «αναπνέουν». Εάν βάλεις τα τρόφιμά σου εκεί, θα απορροφάτε η υγρασία και ο αέρας με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να διατηρηθούν περισσότερο. Εάν τα βάλεις όμως σε τσάντες που δεν περνάει αέρας μέσα, θα χαλάσουν πολύ γρήγορα.
2) Πρόσεξε την θερμοκρασία των τροφίμων.
Αποθήκευσε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε δροσερά μέρη χωρίς πολύ φως και έτσι θα διατηρηθούν άψογα μέχρι και 1 μήνα. Μην τα βάλεις όμως στο ψυγείο γιατί η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή από αυτή που πρέπει και τα τρόφιμα θα χαλάσουν.
3) Μάθε πoια τρόφιμα παράγουν αιθυλένιο.
Ορισμένα φρούτα και λαχανικά παράγουν αιθυλένιο που επιταχύνει την ωρίμανση. Τα μήλα, τα βερίκοκα και το πεπόνι, θα ήταν καλό να φυλάσσονται στο ψυγείο για να διατηρηθούν φρέσκα. Όμως πρέπει να είναι μακριά από λαχανικά. Το αιθυλένιο που εκπέμπεται θα κάνει τα λαχανικά να μαραθούν.
4) Άφησε τρόφιμα εκτός ψυγείου.
Τρόφιμα όπως το αβοκάντο, οι μπανάνες, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και οι ντομάτες παράγουν πολύ αιθυλένιο. Οπότε θα ήταν καλό αυτά τα τρόφιμα να μην τα βάλεις στο ψυγείο αλλά να τα αφήσεις στον πάγκο της κουζίνας. Όχι όλα μαζί όμως γιατί τότε θα ωριμάσουν και θα σαπίσουν πολύ πιο γρήγορα.
5) Στέγνωσε τα πλυμένα λαχανικά.
Είναι μια πολύ καλή ιδέα να πλύνεις τα φρέσκα λαχανικά, όμως πετώντας τα στο ψυγείο, όλη αυτή η υγρασία που θα έχει μείνει από το πλύσιμο θα κάνει τα λαχανικά σου να σαπίσουν πολύ πιο γρήγορα. Συνεπώς αυτό που πρέπει να κάνεις μετά το πλύσιμο των λαχανικών είναι να τα στεγνώσεις, τυλίγοντάς τα με χαρτί κουζίνας και μετά μπορείς να τα βάλεις άφοβα στο ψυγείο σε ένα ανοιχτό σκεύος.
6) Βάλε τα σταφύλια σε απορροφητικό χαρτί.
Τα σταφύλια έχουν μια τάση να μουχλιάζουν εξαιτίας της υγρασίας. Μόλις πάρεις τα σταφύλια, αφαίρεσε τα από την σακούλα ή το δοχείο, καθάρισέ τα καλά πλένοντας τα και σκούπισέ τα απαλά. Μετά βάλε τα σταφύλια σε ένα απορροφητικό χαρτί και στο ψυγείο και θα μείνουν φρέσκα για πολύ περισσότερο.
7) Μην πλένεις τα μανιτάρια .
Δεν είναι σωστό να πλύνεις τα μανιτάρια γιατί θα χαλάσουν από την υγρασία που θα συσσωρευτεί. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα μανιτάρια σε ένα σφραγισμένο δοχείο και να το βάλεις στο ψυγείο.
8) Βάλε τις πιπεριές σε μια τσάντα.
Εάν τοποθετήσεις τις πιπεριές σε μια τσάντα (σακούλα) και τις βάλεις στο ψυγείο θα παραμείνουν νόστιμες φρέσκες και τραγανές για 2 εβδομάδες.
9) Ξεχώρισε τις μπανάνες.
Εάν ξεχωρίσεις τις μπανάνες από το τσαμπί θα παρατείνεις την διάρκεια ζωής τους γιατί έτσι επιβραδύνεις την διαδικασία της ωρίμανσης.
10) Αποθήκευσε τα εσπεριδοειδή στον πάγκο.
Τα εσπεριδοειδή παραμένουν πιο πολύ καιρό φρέσκα όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Πρόσεχε όμως να μην τα βάλεις σε βαθύ μπολ για να μην δημιουργηθεί μούχλα και χαλάσουν!